Veelgestelde vragen

OVER BESTELLEN & LEVEREN

1. Wat betekent "80/68" of "100/100" in de omschrijving van een kaars?

Het eerste getal geeft de hoogte en het tweede getal geeft de doorsnede van de kaars aan, in mm.
Bij een rustieke stompkaars met omschrijving 80/68 betekent dit dus een hoogte van 8 cm en een doorsnede van 6,8 cm.

2. Waarom kan ik alleen per omdoos bestellen en niet per stuk?

Sfeerpunt is groothandel en levert alleen aan detaillisten, bedrijven & organisaties. Onze logistiek is niet ingericht op levering per stuk.
Op de C&C leusden kunt u op afspraak  producten afhalen vanaf € 50 euro.
Op de C&C Trends en Trade kunt u producten per stuk inkopen, zij hanteren hun eigen inkoopvoorwaarden

3. Ik heb problemen met het online bestellen

Bij onduidelijkheden of problemen tijdens het bestelproces, belt u s.v.p. met onze klantenservice: 033-433 35 95 (tijdens kantooruren)  

4. Waarom moet ik bij orderen via jullie webshop een toeslag betalen wanneer ik de franco waarde niet haal?

Onze webshop en daaraan gerelateerde logistiek is zodanig ingericht dat er met bepaalde waardes gewerkt moet worden om onze artikelen rendabel op uw adres te kunnen leveren. Mocht u de minimum of franco-orderwaarde van onze webshop niet kunnen halen, belt of mailt u dan onze klantenservice om de order persoonlijk door te geven (voorwaarde: de order moet voldoen aan min. order en/of franco orderwaarde zoals gesteld in de levercondities).

5. Kan ik kaarsen en servetten samen in 1 bestelling plaatsen?

Jazeker, u krijgt uw bestelling dan op een mixed pallet of als combinatie van omdozen aangeleverd. 

 OVER KAARSEN

1. Wat is eigenlijk een kaars ? 

Een kaars is een licht- en warmtebron die bestaat uit een brandbare pit, omgeven door een vaste, brandbare stof. Vroeger werd hiervoor meestal bijenwas gebruikt, maar dit was erg duur. In de negentiende eeuw werden paraffine en stearine ontdekt. Hierdoor kon men de productie van kaarsen industrialiseren. Paraffine en stearine worden nog steeds gebruikt, bijenwas nauwelijks nog. Alleen zeer ambachtelijke kaarsenmakerijen gebruiken het nog wel eens.

2. Hoe ‘werkt' een kaars eigenlijk?

Bij het aansteken van een kaars zorgt de hitte van de vlam ervoor dat het kaarsvet (paraffine of stearine) smelt. Het vloeibaar kaarsvet stijgt in de pit omhoog, net als bij een olielamp, en verdampt als het einde van de pit is bereikt. Deze damp verbrandt (reageert met de zuurstof uit de lucht). Deze verbranding veroorzaakt de hitte en licht. Doordat een deel van de brandstof gaat gloeien voordat het verbrandt, ontstaat het warme, gelige licht. Hoe ‘oud' is de kaars? Het is moeilijk na te gaan wanneer kaarsen in de vorm zoals we die nu kennen voor het eerst werden gebruikt. Ver voor onze jaartelling gebruikten de Etrusken fakkels die veel op kaarsen leken… De Romeinen (nazaten van de Etrusken) hadden de gewoonte om opgerold papyrus, gedrenkt in vet, te branden. Deze rolletjes noemden ze ‘candelae', hier is het woord ‘kaars' van afgeleid. Hiervan zijn helaas nog geen resten gevonden. In de eerste eeuw na Christus vertelt een Latijns schrijver, Plinius de Jongere, in een van zijn werken dat zijn ‘candelae' bestonden uit draden van vlas omgeven door was. De oudste kaarsenresten, tot nu toe, zijn gevonden in het Franse plaatsje Vaison, niet ver van Avignon. Deze stammen uit de tweede eeuw na Christus, en zijn dus ongeveer negentienhonderd jaar oud.

 Nog een paar tips….

> Houd brandende kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren.
> Een brandende kaars is geen speelgoed en de vacht van uw huisdier kan snel vlam vatten.
> Verwijder alle verpakkingen voordat u een kaars aansteekt. 
> Een kaars brandt beter als de rand niet hoger is dan de pit. Snij daarom, met name stompkaarsen, regelmatig bij.
> Fantasiekaarsen zijn vooral ontworpen ter decoratie. Reken daarom niet op een optimale brandkwaliteit en plaats ze in grote houders, ze kunnen behoorlijk druipen.